به نظرم یکی از بزرگترین دستاوردهای بشر، اختراع زبان و کلمه است. اگر بخواهم کمی اغراقآمیز به این نکته نگاه کنم، میگویم انسان چیزی نیست جز زبان و کلمه. حالا چه این کلمات را به زبان بیاورد یا اینکه در ذهنش مرور کند.
دارم سعی میکنم دقت کلامی خودم را بالا ببرم و در گفتگو یا چت کردنهام از کلماتی استفاده کنم که منظورم را آنطور که واقعا هست با کمترین انحراف به مخاطب منتقل کنم. در همین فکرها بودم که سئوالی برایم پیش آمد که فرق بین اطلاعات (information) و دانش (Knowledge)چیست؟ آیا از اینها درست استفاده میکنم یا نه؟ که به این مقاله رسیدم.
این مقاله براساس گفتههای راسل ایکاف توضیح میدهد، محتوای ذهن انسان از پنج طبقهبندی شکل گرفته است که شامل:
۱- Data
۲- Information
۳- Knowledge
۴- Understanding
۵-Wisdom
Information پاسخ پرسشهای “چه کسی” ، “چه چیز” ، “کجا” و “چه زمان” را فراهم میکند و Knowledge پاسخ پرسشهایی است که مربوط به “چگونگی و چطور” است.
برای مثال Information ،این جلمه را در نظر بگیریم: “باران میبارد” که این جمله میتواند در پاسخ به سوال “چه چیز میبارد؟” باشد.
برای مثال Knowledge، این جمله را در نظر بگیریم: ” اگر رطوبت بالا باشد و دمای هوا کاهش یابد احتمال بارش وجود دارد” که این جمله نیز میتواند در پاسخ به پرسش “چطور باران میبارد؟” باشد.
برای فهم بهتر داده، اطلاعات و دانش، این مثال را در نظر بگیریم، کودکی میخواهد جدول ضرب یاد بگیرد. ابتدا اعداد ۱ ۲ ۳ ۴ و … به او آموزش داده میشود که به تنهایی معنای خاصی ندارند که به آن “داده” میگوییم ، حالا این اعداد را کنار هم قرار میدهیم و جدول ضرب تولید میکنیم مثلا ۲*۲=۴ ، ۴*۳=۱۲ که به این میگوییم “اطلاعات”، حالا اگر کودکی این جدول ضرب را در ذهن انباشت کند میگوییم “دانش” کسب کرده است. حالا اگر از او بپرسیم ۵۹۱ * ۴۷۲ به راحتی نمیتواند پاسخ دهد زیرا اطلاعات ۵۹۱*۴۷۲ از قبل در ذهن او انباشت نشده است که تبدیل به دانش شود، در این مرحله نیاز به توانایی و شناخت درست از ضرب اعداد داریم که باید وارد طبقهبندی بعدی یعنی “فهمیدن” (Understanding) شویم.
ایکاف چهار دستهبندی اول را مربوط به گذشته میداند که نشان میدهد چه اتفاقی افتاده است و دسته بندی پنجم یعنی خرد(Wisdom) را مربوط به آینده میداند، انسانها با درک درست از گذشته و حال میتوانند آینده خودشان را بسازند.